Contact: info@stichtingwittemus.nl  

HuismusBescherming NL

Stichting Witte Mus

Stichting Witte Mus » de Huismus
de huismus | wat kunt u zelf doen | laatste nieuws | wetgeving | onze projecten | onze donateurs | over ons | contact
  de Huismus:
  » downloads
  » basiskennis vogels
  » basiskennis Huismus
  » boeken over de Huismus
  » habitat inrichting Huismus
  » musMensen netwerk
  » oorzaken terugval Huismus
  » beroemde musMensen
  » veel gestelde vragen over mussen
  » meer mussen-linksde Huismus

De algemene kennis over de Huismus, die eigenlijk overal wel te vinden is, tref je voor het gemak hier ook aan. Met het verschil dat hier de werkelijke toedracht beschreven is, zonder sprookjes en zonder napraten van anderen. Dit is OF eigen praktijk ervaring, OF afkomstig van DE wereld mussen kenner; Denis Summers-Smith.Beelden van Project Vliegkunstenaars
Stichting Witte Mus huismusbescherming.(NB je gaat hier stukken terug vinden die ook op wiki staan. Dat komt omdat Huismus Bescherming Nederland tekstadvies geeft, met betrekking tot de Huismus, voor de wiki.)

De Huismus

 • Leeftijd adult huismus; gemiddeld 5 jaar.
 • Leeftijd juveniele huismus; gemiddeld 3 maanden.
 • Oudste wild levende Huismus; 18 jaar.

 • Gewicht adult; 22 tot 36 gram is gezond gewicht.
 • Gewicht adult ondervoed; 14 tot 22 gram. 14g is zeer zwaar ondervoed en zeer dringend voedsel, rust en absoluut geen stress nodig.
 • Gewicht bijna of pas uitgevlogen jong (14 tot 16 dagen); rond de 25 gram.
 • Gewicht pas uit ei; 2 gram (klein) of 3 gram (gezond).
 • Gewicht nestjong 8 dagen oud; 22 gram (gezond).

 • Lengte van een adult huismus; 16cm.
 • Lengte van een adult huismus in de rui; varierend, afhankelijk van de vordering van de nieuwe staartveren.
 • Lengte van een pas uitgevlogen juveniele huismus; 12 tot 14cm.
 • Lengte van een ééndags kuiken/mus; opgerold als in het ei 1,8cm.

= = = = = =

De Huismus is een kleine bruine vogel van 16cm lang. Mannetje en vrouwtje hebben een verschillend verenkleed.

In januari zijn de ervaren mannetjes al bezig met het opknappen van het nest. In februari mag je dus niet meer op je dak laten werken.
(Wet Natuurbescherming. )
Huismussen leggen tussen de 1 en 9 eitjes per broedsel. (Gemiddeld leggen ze in Nederland 5 eitjes. )
Het duurt ongeveer 11 dagen voordat de eitjes uitkomen, en dan 16 dagen voordat de jongen uitvliegen.

Een pas uitgevlogen huismus leeft gemiddeld niet langer dan 3 maanden, maar een eenmaal volwassen huismus kan in het wild 18 jaar oud worden. Gemiddeld wordt een eenmaal volwassen huismus 5 a 6 jaar oud.

Huismussen doen per jaar meerdere broedpogingen. Ook als het eerdere nest een succes is geweest.
In juni van ieder jaar zie je vaak de hoogste aantallen huismussen. Dat komt omdat dat door het hele land de eerste en tweede nesten met jongen zijn uitgevlogen. Dat valt vaak die maand juni opeens op.

De huismus (Passer domesticus domesticus) is een 16 cm lang vogeltje dat er op het eerste gezicht vooral bruin uit ziet. Het hipt over de grond en is schuw genoeg om bij het minste of geringste op te vliegen en dekking op te zoeken.

Hoewel de mus een zangvogel is hoor je een mus vooral tjielpen en kwetteren. Ook slaakt een huismus allerlei kreten en kreetjes. Dat zijn de geluiden van aandacht, alarm, angst, pijn, aanval en waarschuwing. Een mus die zachte piep geluiden maakt bedoelt het vriendelijk en bedelt of probeert soms de ander te lokken. Soms naar een nest.
Dan zijn er nog geluiden die je alleen kunt horen als de mus vlak bij je oor is. Een klik-geluid betekent "nee" in mussentaal. Een geluid alsof er vocht in de longetjes zit, dat na te doen is door met getuitte lippen zachte smakgeluidjes te maken, lijkt vergelijkbaar te zijn met het spinnen van een kat. Een geluid om tevredenheid mee te laten horen.
Mussen kunnen ook heel erg mooi zingen, al is dat nog zo moeilijk te geloven.
Je moet wel erg goed opletten wil je dat ooit horen. Als een groep huismussen dat geluid maakt klinkt het als een waterval. Doet een mus het helemaal alleen dan klinkt het bijvoorbeeld zoals op deze video:

samen met 29 andere mussensoorten, waaronder de ringmus, behoort tot het geslacht van de mussen, de Passers.

De huismus eet voornamelijk zaden, maar ook insecten, bladgroen, vruchten en fruit. De meest bekende zang van het vogeltje is de tjielp, de lokroep van het mannetje. De huismus beweegt zich vliegend of hippend voort en is zeer wendbaar. De mus is een standvogel: Eenmaal volwassen blijft de huismus op dezelfde plek wonen. Tenzij de habitat zo verandert dat het voor de mus niet meer mogelijk is te overleven of voort te planten op de eenmaal gekozen plek. Het mannetje is duidelijk te onderscheiden van het vrouwtje, omdat de eerste zwart, wit en donkerbruin getekend is, en het vrouwtje alleen grijs en lichtbruin.

  © 1997 - 2011 stichtingwittemus.nl